Srpski | English

O Centru 9

 

Svako ima osnovno ljudsko pravo na slobodu misli, savesti i vere. Ovo je jasno izraženo u međunarodnom zakonodavstvu, zabeleženom u članu 9. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Član 9 konvencije glasi:

1. Svako ima pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti; ovo pravo uključuje slobodu promene vere ili uverenja i slobodu svakog da, bilo sam ili zajedno s drugima, javno ili privatno, ispoljava veru ili uverenje molitvom, podučavanjem, običajima i obredom.

2. Sloboda ispovedanja vere ili ubeđenja sme biti podvrgnuta samo zakonom propisanim ograničenjima neophodnim u demokratskom društvu u interesu javne bezbednosti, radi zaštite javnog reda, zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

Centar 9 izražava ova osnovna prava kao:

  • Pravo na veru, bogosluženje i svedočenje
  • Pravo na promenu vere, religije, uverenja
  • Pravo na zajedničko okupljanje radi praktikovanja vere

 

Centar 9 je veb i e-mail inicijativa za izveštavanje i analiziranje kršenja prava na slobodno mišljenje, delovanje po savesti kao i verovanje svih ljudi, bez obzira na versku pripadnost, na objektivan, istinit i blagovremeni način. Osnovna ideja je da se izvestava o dešavanjima u Republici Srbiji, kao i u zemljama bivše Jugoslavije. Centar 9 deluje na širenju i promovisanju verskih sloboda svih na osnovu člana 9 Evropske konvencije.

Centar 9 promoviše da svaka osoba – bez obzira na svoju versko opredeljenje ili neopredeljenje – ima osnovno pravo koje mu/joj nijedna država ili pojedinac ne mogu oduzeti. Iz tog razloga delovanje Centra 9 afirmiše da verska sloboda – uključujući i pravo na nemanje religije i kritikovanje bilo koje vere – jeste osnovno ljudsko pravo neophodno za dostojanstvo čovečanstva i prave slobode.

Centar 9 je registrovan kao Udruženje građana (NVO) kod Agencije za privredni registar u Beogradu, u registru Udruženja građana pod brojem: BU 7509/2011 od 12.04.2011.

Članovi Upravnog odbora Centra 9 su:

1 . Dr Branko Bjelajac,
2 . Draško Đenović, i
3 . Dr Zdravko Šorđan